Utvalg og delmengder

Delmengder

I sannsynlighet-artikkelen om mengder blir vi kjent med begrepet mengder, og ser hvordan vi kan illustrere mengder ved hjelp av Venn-diagrammer. Vi lærer også om delmengder, der mengder inngår i mengder.

Nå skal vi finne ut hvor mange delmengder det går an å lage i en mengde. Venn-diagrammene under viser en mengde med tre elementer, nemlig tallene 1, 2 og 3, og hvordan disse tallene kan organiseres i delmengder.

Illustrasjon av mengde uten delmengder Illustrasjon av mengde med delmengder med ett element Illustrasjon av mengde med delmengder med to elementer Illustrasjon av mengde med delmengder med tre elementer

Vi ser at vi kan lage 3 delmengder med ett tall i hver, og 3 med to tall i hver. Vi krever ikke at delmengdene skal være ekte, så vi har også 1 delmengde som inneholder alle tallene. Siden mengden med 0 elementer, ∅, også er en delmengde, blir det totalt 3 + 3 + 1 + 1 = 8 mulige delmengder.

Det er lett å se for seg at en mengde med to elementer vil kunne inneholde 4 delmengder, nemlig 2 med ett element i hver, 1 med to elementer, og ∅. En mengde med ett element vil kunne inneholde 2 delmengder, nemlig 1 med ett element, og ∅. En mengde med 0 elementer vil bare kunne inneholde ∅.

I alle tilfeller blir antall delmengder lik 2n, der n er antall elementer. 20 = 1, 21 = 2, 22 = 4, 23 = 8. Grunnen til at det er slik, er at det for hvert element finnes to muligheter: Elementet kan være med i en delmengde eller ikke. Har vi en mengde med m delmengder og introduserer et nytt element, vil vi kunne lage m nye delmengder som inkluderer det nye elementet, og får doblet antall mulige delmengder.

$\fbox{En mengde med $n$ elementer kan inneholde $2^n$ delmengder}$

Oppgave 1:

En mengde, A, inneholder elementene a, b og c: A = {a, b, c}. List opp de mulige delmengdene som kan lages i denne mengden. Stemmer det totale antallet delmengder med formelen for antall delmengder?

Se løsningsforslag

Delmengder er egentlig uordnede utvalg av elementer i en mengde, slik vi studerer i artikkelen om ordnede og uordnede utvalg. For eksempel er hver mulig vinnerrekke i Lotto en delmengde med 7 tall i en mengde på totalt 34.

Eksempel 2:

Vi har en mengde med 4 elementer, og bruker kombinasjonsformelen til å beregne hvor mange uordnede utvalg som kan lages med henholdsvis 0, 1, 2, 3 og 4 elementer:

0 elementer: ${\large \binom{4}{0}} = {\large \frac{4!}{0!(4 – 0)!}} = {\large \frac{24}{1 \cdot 24}} = 1$

1 element: ${\large \binom{4}{1}} = {\large \frac{4!}{1!(4 – 1)!}} = {\large \frac{24}{1 \cdot 6}} = 4$

2 elementer: ${\large \binom{4}{2}} = {\large \frac{4!}{2!(4 – 2)!}} = {\large \frac{24}{2 \cdot 2}} = 6$

3 elementer: ${\large \binom{4}{3}} = {\large \frac{4!}{3!(4 – 3)!}} = {\large \frac{24}{6 \cdot 1}} = 4$

4 elementer: ${\large \binom{4}{4}} = {\large \frac{4!}{4!(4 – 4)!}} = {\large \frac{24}{24 \cdot 1}} = 1$

Totalt blir dette 1 + 4 + 6 + 4 + 1 = 16 mulige delmengder. Dette stemmer med formelen for antall mulige delmengder, som sier at en mengde med 4 elementer har 24 = 16 mulige delmengder.

Oppgave 2:

Vi har en mengde med 3 elementer. Bruk kombinasjonsformelen til å beregne hvor mange uordnede utvalg som kan lages med henholdsvis 0, 1, 2 og 3 elementer. Sjekk om det totale antallet stemmer med formelen for antall mulige delmengder.

Se løsningsforslag

SkjermfilmSe filmen «Delmengder»
 

Kilder

    • Hinna, K.R.C., Rinvold, R.A., Gustavsen, TS. (2011). QED 5-10, bind 1. Høyskoleforlaget
    • Hagen, Per C. (2000). Innføring i sannsynlighetsregning og statistikk. Cappelen akademisk
    • Birkeland, P.A., Breiteig, B., Venheim, R. (2012). Matematikk for lærere 2. Universitetsforlaget